header image

Samo še en normalen dan na NZ. Samo še en normalen dan na drugem planetu!

Objavil: dzikii | 22.08.2013 | 2 Komentarjev |

Še vedno smo na NZ, da ne bo pomote! Beee

Bil je eden izmed tistih dni, ko sem se spontano odločila obiskati samo središče zemlje. Če se želiš prepričati, da se pod površjem, po katerem stopaš in pod debelo plastjo asfalta, po katerem voziš, nahaja še kako živ svet, se preprosto moraš podati v srce Zemlje – Rotoruo! Zvečer me pokliče Jure, ker ga znaima par neumnosti in navrže, da gredo jutri v Rotoruo. Hej, čakaj malo, jest grem tut! In tako sem se še enkrat mojstersko priskledila v mini avtobus k Juretu in Simoni, Tini in Nini in še enem obisku iz Slovenije – Andražu. Pa pojdimo! Prva postaja je bil nesojen Hobbiton, kjer smo zamudili zadnji ogled za nekih 10 min. Pa jutri! :)

Pa da ne razpredam o tem, ker je bilo vse že zapisano par mesecev nazaj, se podamo naprej proti Rotorui! Veliko slišanega je bilo na račun tega mesta. Predvsem ljudje radi poudarjajo njegovo najbolj slavno lastnost, ki je nemara še bolj slavna od tistega, kar se da tam videti, in je seveda tudi prva asociacija tega mesta – torej mesto SMRDI! Po gnilih jajcih. 24 ur na dan! Vsak dan. Celo leto. Vedno. Haha – imate sliko, mar ne. Smrdi seveda po žveplu, ki je “stranski produkt” vseh vulkanov! Poleti je baje nevzdržno in katastrofalno – in baje, da se tega smradu čez dan ne navadiš, a mi smo imeli srečo, ker je še vedno zima in so temperature malenkost nižje kot v Aucklandu, tako da je bilo kakih 7 stopinj in tudi smrad ni bil preveč izrazit. Seveda ga opaziš, a tako katastrofalno tudi ni bilo. Mogoče pa sem bila samo pripravljena na vse – zaradi vseh teh opozoril in “pričevanj”. Skratka!

Kjer je žveplo, tam je smrad! :D

Prispemo v mesto, ko se je že počasi začelo temniti. Že ob vhodu v mesto je nemogoče spregledati ogromne oblake dima, ki se sporadično dvigujejo iz tal. Zemlja tu dobesedno diha. Najdemo prenočišče in se lačni odpravimo v enega izmed znanih pubov, ki sliši na ime Pig & Whistle (pujs in piščal). Od tam gre pol “avtobusa” v termalne toplice, ki so tukaj praktično v vsaki hiši, predvsem pa v vsakem hotelu in vsakem turističnem objektu. Termalnih vrelcev/grelcev je tu povsod zadosti in kmalu se je po otoku razširil glas, da so celo zdravilni – zato se je baje Rotorue prijelo tudi ime Zdravilna zemlja (sem prebrala nekje na internetu, khm..). Ostali gremo v trgovino po zajtrk in se potem vozimo naokoli in odkrivamo osupljive naravne znamenitosti.

Ko rečem, da je Zemlja tu živa, si verjetno ne moreš niti prestavljati, kako živa je res! Kamorkoli se obrneš, lahko vidiš pod tanko skorjo  kamnine, ki je na nekaterih mestih odprta, kako se spodaj pretaka voda in si lahko misliš, kako vroča je, ker se iz tiste male razpoke kadi – če imaš na sebi srebro, to ob stiku z dimom hitro reagira in ga obarva rjavo – lekcija, ki sem se jo naprej morala naučiti iz prakse. :) Skratka, noro. Zemlja zares živi!

Ugani kako je ime temu jezeru!

Območje Rotorue je pravzaprav eno mlajših področij zemljine aktivnosti. Severni otok, kot se morda spomnite iz prejšnjih lekcij, je vulkanskega nastanka – medtem, ko je južni otok nastal z gubanjem  oz. “strokovno” rečeno izpodrivanjem tektonskih plošč – Pacifiške in Avstralske. Da je ta aktivnost še kako živa, nas spominjajo potresi, ki so tukaj pravzaprav res stalnica (veš tisto, ko so mi vsi ob omembi, da grem na NZ, omenili najprej potrese in sem zamahnila z roko). Prejšnji teden v Wellingtonu 6.5 in še pred tem dva tedna nazaj v Wellingotnu 6.3 in pred tem potres v Aucklandu (4?).. Pravzprav, da malo zaidem s teme, sem v še ne polnih 10 mesecih tu doživela tru večje potrese, en tornado (decembra, zelo blizu območja, kjer sem delala), alarm za tzunami (na severu države) in izbruh vulkana (zaprli Tongariro crossing zaradi še vedno aktivnega nesramneža). Take male nenapovedljive naravne katastrofice, ki, pravzvaprav, niti niso tako nedolžne… (Mati, predvsem brez panike!)

Smoke on the water!! :D

No ok, da se vrnem na severni otok! Torej južni otok je nastal z gubanjem, zato tam “Alpe”, medtem ko je severni otok zrastel iz morja z vulkansko aktivnostjo. In Rotorua, dragi moji, je kar se mene tiče, prvi mali aktivni krater! Lahko mi oporekaš, ampak sama si ne bi nikoli izbrala Rotorue za živet – preveč riskantno :D Skratka,  povsod vulkanska aktivnost! Toliko naravnih znamenitosti na kupu, da je prav noro! Za opazovanje naravnih znamenitosti lahko zapraviš en kup denarja tu, zato smo se odločili da bomo šli pogledati samo najbolj zanimiv del – Wai-O-Tapu oz. Thermal wonderland (termalni čudežni svet) za turiste :) In se je splačalo!

Ammm, a se še komu zdi hoja po "vulkanu" nevarna?

Najprej gejzir Lady Knox, ki je dobila ime po ne vem že kom (so razložili, pa nisem poslušala dovolj pozorno). Skratka, vsa navdušena nad dejstvom, da vsak dan 15 min čez 10 gospa Knoxs požene vodo iz svojega bazena skozi malo luknjo na koncu “dimnika” in razveseli pisano občestvo. Vendar nam gospod, ki je vodil “predstavitev” uniči vse iluzije (no prvzaprav mi jih je Simona, ki mi je izdala skrivnost, večer pred tem) – nonšalantno in naveličano pove, da je izbruh gospe pravzaprav umetno sporožen. Zgodba gre tako, da so pred davnimi davnimi časi, zaporniki, ki so tu sadili gozdove, v prostem času v vodah, ki se tu zadržujejo, prali perilo – z milom seveda. Milo in topla voda = pralni stroj. Skratka, in voda se je začela penit in penit in oni vsi navdušeni, nakar so poleteli malo v stran, ker je reakcija kemikalij v vodi skupaj z milom in toploto sprožila nekakšno “eksplozijo” in tako so ugotovili, da lahko v gejzir vržejo milo (danes to delajo s posebnimi okolju prijaznimi dizajniranimi kemikalijami) in čez približno 5 min, ta sproži reakcijo, da voda bruhne skozi odprtino. In to je to.

Lady Knox, ko se je že malo spihala :)

Vsa poklapana sem šla do gospoda vodiča in ga vprašala, če je potem Old Faithful (gejzir v Yosemitih) tudi tak nateg – pa ne vem, morda ga je moj otroški pogled, ki je prosil naj ne bo tudi to nateg, zavil v laž in mi je rekel, da ne, da tisto je pa naravno. Predvsem zato, ker rezervoar vode pod Lady Knox naravno potrebuje 78 ur, da se napolni, in potem sam sproži reakcijo. Oni pa jo tako samo pohitrijo, da lahko turisti uživajo vsak dan – kako ne bi, saj je vstopnina okoli 35$. Bravo!

Po predstavi pa se veselo napotimo v Wonderland!! In kako čudežna je ta dežela, resnično! Kakšne barve! Kakšni pojavi! Noro! Zame navdušenje na vsakem koraku, je pa tudi res, da me je precej lahko navdušiti, če so barve v igri :) Ampak ja, kadeča jezera, živo rumena tla, turkizno zeleno jezero, živo oranžna skorja ob jezeru in predvsem – talno gretje!! Potipaš tla in so topla, na nekaterih predelih baje celo 100°C! Ču do vi to. Raj za geografe! Tam smo tavali dobri dve uri in še bi lahko.. ker je res čudovito! :) Na koncu pa skozi trgovino spominkov nazaj na parkirišče in pogledat še filmsko sceno imenovano Mud Pools oz. blatni bazeni. Vrhunsko.

Še enkrat: Kjer je žveplo, tam smrdi! :D

Predstavljaj si tiste filme o kakih pošastih iz močvirja ali kaj takega – grozljivka seveda. Iz sivega blatnega dola se dviguje meglica, v blatnem jezeru brbota in vsake toliko časa kaj eksplodira, koščki glini podobnega blata letijo naokoli, nad jezerom se dvigujejo mogočna drevesa, skozi katera skozi meglice prodirajo sončni žarki.. Resno, to je dobesedno prizorišče najbolj nenavadnih zgodb – prav vidim kako tu snemajo kako čudaško grozljivko ali naslednje serije Star Wars :D Ker tole, je iz drugega planeta!

Večino časa sonce spoh ni moglo prodreti skozi gosti dim, ki je vel iz te čudovite blatne kopeli! :D

Rotorua je defenitivno najbolj aktivno mesto, kar sem jih videla do sedaj! Ne vem, na tej NZ sem videla že toliko enih norih stvari, da mi mojega čudenja ni konec. Na južni otok sploh ne upam več, ker potem bodo verjetno blog posti predolgi zaradi vseh superlativov in pridevnikov :D

Naslednjič pa rubrika: Mala in velika čuda NZ! Ne zamudite! Kmalu! :)

Ekipa!

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: Nova Zelandija, dnevno, trippin'

Odzivi

vauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

…drug planet :)

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije