header image

knjGe za 3 eUre so kuL!!

Objavil: dzikii | 3.05.2010 | 6 Komentarjev |

Evo, kupila sem si že 7 knjig od 21, ki nekatere že so (ostale še bodo) izšle v okviru Ljubljana – svetovna prestolnica knjige.

Glede na to, da se lahko “pohvalim”, da delam v majhni založbici, kjer se knjige delajo od prve do zadnje strani na enem mestu (razen tiska seveda), vem, da je bralna kultura v Sloveniji zreducirana na najbolj banalne priročnike. Cene knjig so nenormalne, kar tudi mene večinoma odvrne od nakupa nepreverjene literature in se tako v bistvu osredotočam na kupovanje že prej prebranih knjig, ki so mi tako kul, da jih bom (in nekatere sem že) prebrala še enkrat. bla bla bla, zahajam s teme..

V prvi rundi sem si privoščila Svetlano, Žižka in Pahorja, ki pa jih nisem uspela niti še preleteti.. vikend je čas za časopis in priloge..  Danes sem si nabrala še 4 druge  in hotela na hitro pogledati prvo stran knjige Daniela Kehlmanna Slava – roman v devetih zgodbah (9 je tako pravlično število in zelo mikavno, naj spomnim na J. D. Salingerja in njegovih 9 zgodb – zakon knjiga, priporočam zelo!!). Že prva zgodba me je totalno pripopala na knjigo, sem sredi druge in sem navdušena (do sedaj… ne vem zakaj imam tako potrebo da hvalim stvari še preden pridem do konca – mogoče zato, ker je bolj se veseliti vmes, kot da na koncu pozabiš da je bilo na začetku super?)!!

Navdušena sem nad ponudbo knig za 3€! Čeprav podpiram zamisel, da s tem želijo povečati kupovanje knjig, se mi vendarle zdi, da bi knjigam lahko dali kanček višjo ceno..  mislim, da je 4-7 € odlična cena za žepnico in bi s tem še vedno povečali zanimanje za knjige, ampak ideja je kljub temu super..

Podpiram založbo Sanje in njihove izdaje v zbirki Kiosk, kar sem do sedaj zasledila, mislm, da so knige okoli 9,90€ – imam že nekaj naslovov doma.. :) Literatura bi morala imeti ceno do 14€, ker je to ipak nekako sodobna zadeva, ki bi morala krožiti, tako bi vsaj manj razvpiti avtorji in novinci lahko dobili priložnost za prodor. Ne rabim omenjat Vojnovića in njegovo zgodbo – ne razumite me narobe, super, da mu je uspelo, amapk roko na srce, roman je daleč od odličnosti. Pač sobotno branje, zanimivo slehernemu, ki bi se rad približal subkulturi čefurjev, in ostali mladini… večjega vtisa name ni napravil, z izjemo parih lepo zajetih karakterjev.

Hočem imeti več knjig, več beletristike in več knjig za nižjo ceno po kosu!! 5×10 je več kot 2×19,90!! Goddamnit!!

In preziram Mladinsko knjigo, ker ima totalen monopol nad knjižno sceno v Sloveniji! Pokupila je vse, kaj ostaja majhnim? Učila imajo vsaj veliko izbiro zanimivih žepnic po dostopnih cenah! Vale Novak, Sanje, Tuma, Študentska založba in ostale male in manjše knjigarne se znajdejo vsaka po svoje, cene so na koncu vedno določene glede na največjega razpečevalca..

VIVA KULTURA! Od danes naprej hočem knjige za 7€ po kosu! Fer dil :)

P.S.: Septembra izide Flisarjev Čarovnikov vajenec v stripu – TO MORAM IMETI!!! zaaaakaaaj šeeeleee seeepteeembraaaaa!! Najboljše vedno na koncu?? :)

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: nekategorizirano

Odzivi

Če bi rada dobila knjige po (tudi študentom) dostopnih cenah ti priporočam Konzorcij – stalno majo znižane knjige, tako malo bol strokovne in resne (od zgodovine, ekologije, naravoslovja je sicer na mojo žalost bolj malo znižanega) in tudi leposlovje. Je pa res da so skoraj vse te knjige v angleščini.
Se pa moram pohvaliti, da sem jaz tudi ponosna lastnica že 4 knjig iz te zbirke in so far sem zelo navdušena! (Literarne poti Ljubljane so 1A!)

Dobro dene to tvoje navdušenje nad knjigami, to potrjuje resničnost izjave, da je sreča v majhnih stvareh. Im marsikomu so te drobne-a vse prej kot obrobne- stvari nedosegljive zaradi prevelike cene. Žal tudi tisti izven prestolnice ostajamo “obsojeni” na monopolistično ponudbo in temu primerne cene.
Iz tvojega prispevka sem pa zvedel pa za nekaj neznanih naslovov knjig, tudi to je dosti vredno; hvala za to.

ja, res so kul :)
zjutraj sem vprašal, ko sem jih kupoval, a grejo za med, in dobil odgovor: no ja… no ja, sem si mislil tud jz.
evo mojih: Makarovič, Pahor, Kehlmann, Mueller, Grossman, Viewegh, Franzen, Mueller.
za zdaj ;)

alice: se mi je na prvi pogled zdelo, kot da so te o Ljubljani bolj na prvo žogo, ti pa praviš da so kul.. očitno bom preverla za 3€ iz prve roke.. :) joooj konzorcija mi pa ne omenjaj – od tod grem vedno praznih rok, ker postanem histerična, ker se ne morem odločit katero (ENO) knjigo si bom kupila in potem toliko časa blodim okoli, da na koncu čisto živčna odidem praznih rok.. preveč izbire tudi ni kul.. ker če ne veš kaj točno iščeš zna bit Konzorcij precej boleča izkušnja..

alex: mava iste, razen Herte, ki si jo bom čez kak teden omislila, ker se mi zdi tko super, da si lahko vsak teden par knjig kupim.. bolana sem že od tega euforičnega občutka :)) in ja, jest sm tut prašala, če grejo kej te knjige, pa je isto prodajalka rekla da bolj tko.. ni bla nekej navdušena.. meni je kar slabo ob misli, da ljudje študirajo al bi dal 3€ za knjigo al ne..

dzikii: js sm si nabavla Štiri zmajske (zelo luštno in primerno tudi za kakšnega starejšega bralca, čeprav je knjigica namenjena otrokom), Literarne poti Ljubljane (osveži srednješolsko znanje o slovenskih avtorjih in doda kakšne zanimive anekdote), Lj kot ljubezen pa Tuji avtorji o Ljubljani. Bolj konkretno sm prebrala do zdle sam Literarne poti Ljubljane, druge pa po par strani, ampk so močno presegle moja pričakovanja :)
Zanima me kje bi dobila Vsaka ljubezen je pesem? U konzorciju je namreč nisem našla in bi jo zelooo rada mela. Jo je mogoče kdo opazil v knjižnici Otona Župančiča?
Sicer pa *plosk plosk* za ta projekt, še več bi takih! :)

Možno je, da še ni izšla, ker mislm da s jih je do sedaj šele pol izšlo, ker naj bi to postopoma dajali v prodajo.. tako, da verjetno sploh še ni izžla. Jest je tut še nisem opazila. Ker sem spraševala včeraj v DZSju kdaj izide Čarovnikov vajenec pa mi je rekla, da šele septembra enkrat.. tko da.. bo treba še počakat :)
Drugače se pa tele slišjo kar zanimivo.. tenx za kratko obnovo, dve se kar uredu slišita :)

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije