header image

KAKŠNE PREVELIKE SLIKE? ne štekam

Objavil: dzikii | 26.04.2010 | 7 Komentarjev |

Še dva tedna nazaj sem lahko brez problemov lepila slike ob objave, zdaj so pa kao prevelike. 4M velike slike so šle prej gladko gor, zdaj pa lahko samo 2M velike.
Kdo pa dela še 2M velike slike s fotoaparatom??!

Če kdo ve, kako se neboleče izognit tem preprekam (ali bostaja kaka nastavitev?) oz. “hitro” krčenje slik, be my guest please!!

P.S.: Slika pove več kot 1000 besed in meni se ne da pisat..

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: nekategorizirano

Odzivi

s tem je tako. fotoaparati so seveda v prvi vrsti delani za to, da se fotografije natisnejo na papir. fotogafije za tisk pa morajo imeti dovolj veliko resolucijo, zato so tudi datoteke tako velike.

kar se pa tiče prikazovanja slik na ekranu pa je tako, da je zahtevana resolucija za to precej manjša in posledično so tudi slike, ki se objavljajo na internetu dosti manjše. tako da nobeden, ki se seveda na to kaj spozna, na internet ne bo dajal slik v polni resoluciji, ampak jih bo prej zmanjšal na resolucijo tam nekje do 800×600px ali manj. take datoteke potem namesto 4mb zasedejo kvečjemu kakih 0.1mb ali pa še manj. kar pomeni tudi to, da se hitreje nalagajo.

kolikor jaz vem ti blogos nudi samo 50mb prostora za slike, kar pomeni, da če boš nalagala 4mb slike, ti bo tam pri 13. že zmanjkalo prostora.

zato preden naložiš sliko na internet jo pač pomanjšaj tako, da bo imela daljša stranica enih 640px ali pa največ 800px.

ker verjetno ti niti pod razno ni jasno, o čem govorim, naj ti stvar pokažem kar praktično.

pojdi na to stran: http://www.resizeimage.org/

1. pod “choose file” izbri sliko, ki jo želiš pomanjšati in potem klikni na upload image. to lahko traja nekaj časa, glede na to, da so originalne slike velike.

2. ko se ti slika naloži in prikaže, potem zgoraj pod “resize image” izberi large ali pa medium in kot boš lahko sama videla, se ti bo slika sama pomanjšala. potem klikni na kumb “save changes”.

3. ko se bo stvar shranila, lahko to pomanjšano sliko preneseš na računalnik tako, da klikneš na link “download image” pod “current image” na levi strani. in potem to sliko prilepiš na blog.

seveda obstaja tudi ta možnost, da v fotoaparatu nastaviš, da ti preprosto dela manjše slike. če ti ni jasno kako to narediti, poglej navodila ali pa napiši, kateri model fotoaparata imaš, pa ti bom jaz povedal kako.

no jaz slike odprem v slikaru (paintua) in jih tam zmanjšam. zmanjšam jih pa slika/raztegni nagni/ in pol tam zberem 20 in shranim in pol dam na blog.
to je to. upam da ti bo uspelo. meni je tak najlažje.
lahko pa tudi v programu mikrosoft office pictur maneger daš slika/spremeni velikost/ in tam narihtaš kako velko sliko želiš.
upam da je bilo razumljivo ;)

@ maršnadrini: hvala za izčrpen kažipot :) svoj fotoaparat obvladam, slikam pa v veliki resoluciji zato, ker gre le peščica teh slik potem na blog.. ne da se mi pa potem 15min ukvarjat s tem, da jih zmanjšam. Pritožujem se zato, ker sem prej brez problema tako velike slike nalagala na blog, zdaj so pa kao prevelike (in ja, sem zbrisala vse datoteke, ki so bile obešene v nadzorni plošči, tako da mora biti dosti prostora)..

ampak hvala, bom najrpej od helence tehniko probala.. očitno bom porabila malo več časa za limanje slik :)

me ne se matrat s “slikarjem”. uporabite picasson od googla.

http://picasa.google.com/

picaso pa mam.. gudi, se bom s tem igrala.. amapk še vedno mi gre na k… da blog tega ne naredi sam :/

Za enostaven ‘resize’ več slik naenkrat je daleč najbolj priročen tale program:

VSO Image Resizer – http://www.vso-software.fr/products/image_resizer/

Povsem enostavno, izbereš sliko (lahko tudi celo mapo), izbereš ločljivost in voila ;)

ponuja pa še kar precej “naprednih” možnosti: od izbire formata, vključevanje vodnega žiga (watermark), …, do shranjevanja različnih profilov za hitrejšo uporabo

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije