header image

jebeš študente in njihovo delo

Objavil: dzikii | 29.03.2010 | 18 Komentarjev |

Zjutraj sem prebirala Mladino in zasledila članek Narobe svet, študentje želijo delati  avtorja Danijela Bandlja. V bistvu že cel dan čakam, da si vzamem čas in zlijem to kislico iz sebe.

Glede na to, da se sama še s konicami nohotv oklepam študentskega statusa, sem dokaj seznanjena s tematiko in lahko tudi podam svoj glas na to temo.

Najprej moram povedati, da mi začne vreti, ko se družba ŠOU in ŠOS in ostalih ŠO-izmov zbere in trosi neke patetične komentarje, da več kot polovica študentov potrebuje študentsko delo zato, da lahko sploh študirajo. Pardone moi, v vseh teh letih in ljudeh, ki sem jih spoznala na faksu, mislm da jih je bilo manj kot petina takih, ki so delali izključno zato, da so se alhko preživljali. Če prav pomislim, vem, da so vsi imeli zaledje staršev, ki so jim plačevali najemnine in stroške preživljanja. Ko smo se bližali koncu faksa, smo vsi začeli delat, ker nam je faks to omogočil. Kako je z bolonjsko reformo ne vem, verjetno se je treba znajti, tako kot vedno do sedaj. Skratka, ocene o revnih študentih so manipulacija. Svoje plače, ki so ponavadi višje kot minimalna plača, porabljamo za potovanja, obleke in ostale bedarije – zabava torej. Izjeme seveda obstajajo, tega ne posplošujem na celotno populacijo, vendar je njihov odstotek precej nižji od tistega, ki ga prestavlja ŠOS.

Avtor članka, mimogrede bivši predsednik ŠOSa, omenja, kako zaradi študentskega dela trpi študentski učni proces in nasploh vse, kar naj bi študij nudil študentu. Tu se ne morem bolj strinjati. Sama se ne štejem med najbolj apatične, ne bom rekla, da sem na vsaki procesiji, vendar glede na to, da ljudje, ki me obkrožajo, še nikdar niso bili na nobenem prostestu, bi rekla, da nisem ravno apatična. Apatija pa je nasploh karakteristika povprečnega, da ne rečem vsakega študenta. Kritično razmišljanje leži zaprašeno in pozabljeno nekje v omari iz leta 1989 in negotovo čaka, če se ga bo kdo spomnil. Vse te podpore študentske organizacije demonstrativnim sindikatom se mi zdijo katastrofalne. Že sindikalci so totalna sramota, ko se pripeljejo z avtobusi in vsak svojim kanostrom petih litrov in se derejo in veseljačijo in sploh dajejo vtis, kot da so na povorki in ne na bojnem pohodu za svoje pravice. Solidarnost študentov je totalno bizarna – prvič ker oni ne delajo za lastno preživetje in s to svojo “mizerno” plačo živijo samo sebe, in drugič ker je povprečna plača študenta, ki dela 8 ur na dan višja od minimalne plače delavca. In tretjič, ker je število študentov na teh demonstracijah zanemarljivo – in študentje naj bi bili nosilci političnih in socialnih sprememb. Ja, to obdobje se je očitno zalkjučilo z velikim groznim socializmom.

Zadnjič smo imeli s kolegi debato, da je ta minimalna plača in študentsko delo neko mašilo, zato, da ljudje nimajo časa, da bi se ukvarjali še spolitiko. Nekaj v tem smilu. Ne bom rekla, da se mi je ideja zdela neumna. Daš ljudem nekaj, zaradi česar morajo biti konstantno v strahu, nekaj zaradi česar ne delajo “pizdarij” na delavnem mestu, nekaj zaradi česar so tiho in delajo svoje. Janez je očitno vedel, kako se ustvarja gospodarsko rast :) Kriza pa je defenitivno dober ventil, da se zahteve nekoliko znižajo. Super duper.

Da ne pozabim, zakaj sem proti malemu delu, proti študentskemu delu, proti čemur koli, kar še vedno diši po tej predpotopni ureditvi. Prvič, ja uživam v privilegiju čistega denarja, vendar se mi ne zdi kul, da se napotnice izkoriščajo za vse in povsod. Delo na črno, pardon sivo, je preko napotnic brez nadzora in najbolj razpaseno. Država od tega dobi minimalno. Študentsko delo ustvarja profit, ustvarja presežno vrednost. Čeprav se to sliši blazno desnjakarsko, bi moralo biti obdavčeno in s tem oskrbeti državni proračun iz katerega se črpa tudi pokojninska zaloga. Lepo bi bilo, ko bi tudi na mladih Slovenija zares tudi slonela. Če že intelektualno ne, naj vsaj z davki prinesemo nekaj :)

Seveda pa je najpomembnejše to, da študentsko delo dela medvedjo uslugo vsem študentom. Po diplomi za diplomirance študentsko delo ustvarja dumping (o tem govori tudi avtor, tu se ponovno strinjam z njim), podaljšuje čas do prve zaposlitve, podaljšuje agonijo osamosvojitve in tako naprej. Ob enem pa tudi nelojalno konkurira nezaposlenim iskalcem dela.

ŠOS od študentskega dela pobere vrtoglave vsote denarja, s tem denarjem se kupujejo neumnsoti, ki nimajo nobene zveze s študenti. Če je nakup kluba Bachus ali kempinga Laguna pridonos študentski sceni, potem bi bilo najbolj smoterno zapreti vse univerze.

Zakaj ŠOS s tem denarjem raje ne gradi študentske domove? Ne vem. Verjamem pa, da je lapše če vsi ti študentski funkcionarji živijo na račun ostalih študentov, ki si krvav denar služijo zato, da lahko sploh študirajo.

In oni si lahko operejo roke.

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: i spy with my little eye!

Odzivi

BRAVO !!

No, mene so pa obkrožali sami taki, ki so morali delat da so preživeli, ker niso imeli zaledja staršev, ki so delali vse leto in komaj pokrili stroške, ker pač niso opravljali nekih bajno plačanih del. Vključno z mano. In taki ga bodo najbolj naj….

Zelo zelo odvisno kaj študiraš, tako da mislim,da stvar malce prevec posplošuješ. Nekdo iz
FMFja bistveno več vloži v študij kot nekdo iz FVDja in je stvar pri njemu dost drugačna. Me zanima, kaj ti študiraš… Kakšna polovica sošolcev, ki jih poznam dela poleti samo zato, da pride skozi leto.

In delo lahko na eni strani res povečuje čas osamosvojitve, lahko pa ima popolnoma obraten učinek. Spet odvisno od posameznika.

nekateri res rabjo dnar, ampak mislm, da bi mogle to uredit stipendije. ker vecino folka (ki dela) k jih poznam dela po 8 ali vec ur na dan in hod na faks tko usput. sam rab se kes za tajsko, bachusa, bowling, manikuro, pedikuro, en ornk avto, pa playstation 3, pa se in se. ja sej smo studenti pa fino je k mamo cajt pa si komot vzames 2 mesca frej in gres po svetu. ampak tko je, nismo vec v socializmu in ce hocmo svojim zgaranim starsem privosct prsluzeno penzijo pol je treba nekej sprement. sej ne, da se mi to, kar zdej predlagajo zdi ql. mal vseen omejit, ker dejnsko ne poznam vrstnikov k bi bli redno zaposleni z diplomo. al majo diplomo in nimajo sluzbe (druzboslovci) al pa majo siht pa nimajo diplome (naravoslovje), na studencu pa ena podjetja iscejo studente ze za 1 ali 2 leti. mislm a nej ne bi blo studentsko delo tko mal za zravn? nej pa ves ta dnar k se nabere od studentskega dela res namenjo necemu konkretnemu, studentskim domovom, stipendijam (aja sej res sou ni socialna organizacija pravi njihova predsednica), kadrovske stipendije bi se tud dal izkoristit namest studentskega dela. protesti so pa itak kr neki. k se mi kr obraca, sam da pomislm. sla bom protestirat sama, ce bo treba, sam tkole, k ma folk lih 5 minut cajta pa ne.

Študentski proletariat

Zaradi nekaj posameznikov, ki mečejo slabo luč, bi jo morali skupiti vsi?!?!?! To je referirano, tako na premožne študente, kot za tiste omenjene veseljače na pretestih. Zanima me, v kater socialni sloj spada avtorica, in kako je seznanjena s širšo socialno sliko ter stanjem na trgu dela. Zadeve niso le črne in bele.
Z napisanim se strinjam le v tem, da bi bilo potrebno ŠOS in podobne organizacije ukiniti. Prvotno so oni tisti, ki so skupaj z državo, ki ne zna študentsko delo vzeti pod svoje okrilje, ter namesto bogatitve ŠS, poskrbeti za polnjenje svoje blagajne, ki so na študentsko delo vrglli slabo luč. Osebno mislim, da bi se pod okriljem morda Zavoda za zaposlovanje takšna zadeva več kot odlično rešila. Mi smo socialna država, s popolnoma zgrešenim sistemom, na večih področjih. Ukinitev študentskega dela, nekoč morda ja, vendar je potrebno pred tem urediti veliko drugih stvari. Od problema upokojencev, problema nezaposlovanja za nedoločen čas, problema neustrezne izobrazbene strukture mladine, poenotenja študentskih programov, da ne omenjam kakih širših zadev. Tako radikalna zadeva, kot je ukinitev študentskega dela, bi zmanjšala delež študentov, našo izobrazbeno raven, socilalni status mnogih pa bi se drastično zmanjšal. Ne da si na tak način mnogi omogočajo študij, veliko jih je, ki tudi pomagajo svojim najbližjim, da ne omenjam, da so zahteve delodajalcev pri prvi zaposlitvi enormne, še posebej sedaj, ko se je povpraševanje po delovni sili drastično zmanjšalo, tako da brez saj nekih študentskih izkušenj vemo, da zaposlitve ni. Še enkrat omenjam, vem, so študentje, ki jim starši vse plačujejo, vem, so posamezniki, ki luknje v zakonu ne samo dobro, perfektno in zelo donosno izkoriščajo, pa vendar, ne smemo dopustiti, da bi zaradi teh trpeli vsi. Bomo ukinili študentsko delo, omogočili študij le najpremožnejšim, tistim, ki imajo preko takšnih in drugačnih vez, verjetno že na začetku študija zagotovljeno delo??? Mladi, ki bi se morali postaviti na svoje noge, pa naj bi se sedaj še borili za delo z izčrpanimi upokojenci, ki so trg dela že zdavnaj zapustili in, starejšimi občani, ki nam z vedno novimi reformami, ki jim podaljšujejo mejo za upokojitev, odžirajo delo?

No, jaz sem ena izmed teh, ki nujno potrebujemo študentsko delo, ker drugače lahko pobašem kovčke in se vrnem domov. Na nek način se z zgoraj napisanim strinjam, vendar se pozablja, da obstajajo zelo prefinjene rešitve, namreč: država bi samo ukinila študentske servise in ustanovila državno institucijo, ki bi izdajala napotnice in tako država sploh ne bi potrebovala obdavčiti dela, temveč bi le prevzela zaslužek št. servisu, grabežljivemu ŠOSu pa preprosto izplačevala določen delež. Preprosto!!! Zato mi ne bo nihče trdil, da je malo delo vsaj približna rešitev, ker obstaja vsaj ena, ki je boljša pa še končno bi se našlo delo za zaposelne v državni upravi (kjer bo slej kot prej drugače moralo priti do odpuščanj). To malo delo ni nič drugega kot metanje peska v oči in preobračanje pozornosti z bolj resnih in konkretnih problemov.

Ha, ja Zza Zza, vidim, da sva istega/podobnega mnenja :-D

Ok, Neliah: koliko časa delaš in koliko časa študiraš?

emmm … študirani ljudje pa takole mešate pojme???
Študent je tisti, ki hodi na faks in se doma / v sobici uči.
Delavec pa je tisti, ki hodi na delo (tudi za to, da preživlja tudi študenta).
Študent ima brezplačno zdravstveno in socialno zavarovanje, ki mu ga plačuje delavec.
Delodajalca (za delavca!!) država opili še za cca 16 % na plačino listo (za študenta, ki “dela” tega plačila NI!!
To je že prvi pogoj, da je študentsko delo nelojalna konkurenca na trgu dela.
In tukaj je bistveni problem!! Država pač ne sme imeti dveh vrst zaposlenih – za ene hoče denar, druge pa pušča pri miru!!.
Skratka: le zakaj si študentje ne odprete vsaj s.p., legalno delate in študirate ob delu?? => ker ste navadni paraziti družbe.
Torej marš ali študirat ali pa delat … lahko pa oboje – ampak pod enakimi pogoji kot ostali delavci!!

Pozdravljeni, mislim da ste nekateri zelo zelo nesramni. Sem z vasi in vsi naši študentje delajo preko študenta, zato da si lahko plačujejo pot, za jest vzamejo kar od doma. Moja soseda čez teden študira na primorskem, v četrtek pride domov in čez vikend dela prek študenta in še doma pomaga na kmetiji. In še bi lahko naštevala. Vi ljubljančani sploh ne veste koliko vaški otroci zapravijo denarja za prevoz do faxa, v večini delajo samo za prevoze. In če ukinite študentsko delo se bodo IZOBRAŽEVALI LE ŠE BOGATAŠI k že zdej ne vedo kaj bi delali s svojim denarjem. Vsi vaški otroci pa le ne morejo delati na kmetiji, ker toliko kmetij tudi ni.

zgodilo se mi je, da je na nekem dogodku, na katerem je bilo nekaj sto študentov, da jih je samo 20 dvignilo roko, da ob faksu še dela.
vsekakor sem za ureditev stvari, kajti čez kakšno leto bomo vsi študenti na trgu dela in nisem prepričana, če nam bo takrat tudi všeč taka “ureditev” študentskega dela.

Večini študentov primankuje denarja, ampak večini od tega ne zaradi študija. Za tiste z resnimi materialnimi problemi obstajajo štipendije(državne za tiste z manj sreče, zoisove za tiste z več delavnosti in kadrovske, mnoge med njimi ostajajo neizkoriščene, za vse) Poleg tega lahko tudi pri malem delu študentje še vedno delamo 4 CELE mesece po 8 ur na dan in s tem v letu zaslužimo 4500€. Naj mi kdo razloži, kako mu uspe ZA ŠTUDIJ porabiti več kot 450€ na mesec.

in kdo koga sili, da MORA študirati??
res je -> boljše je pač za tiste, ki imajo več že doma.
Koliko pa npr. starši z 500€/mesec dajo tej družbi za npr. šolstvo, visoko šolstvo … ???

Študentsko delo je potuha in anomalija! Tako jaz, kot večina mojih sošolcev smo delali preko servisa – ampak ne za preživetje, temveč za “extra money”!

Študentski funkcionarji nategujejo kako rabijo študentsko delo, saj stane študentska košarica cca. 550€ na mesec. MA ne se hecat, notri je pa 50€ za literaturo – 50€ nisem porabil v 5 letih faksa za literaturo, saj je vse v knjižnjici…

Ukint študentsko delo!

Objave nikakor nisem mislila posplošiti na celotno študentsko populacijo. Jo pa posplošujem na večino, ker sem prepričana, da ŠOS s tistimi 50% absolutno pretirava. Vem pa, da je veliko takih, ki si s tem dejansko omogočijo študij oz. stroške življanja v univerzitetnih mestih.
Lahko pa rečem, da gre študentom očitno preveč dobro, glede na to, da se nihče ne “buni”. Tako da ocenjujem, da je splošna apatija odraz zadovoljstva s stvarmi kakršne so oz. pomankanjem zanimanja za okolico.

Malo delo je nekaj najbolj butastega kar so do sedaj naumili. Vsa čast idiotu, ki se je tega spomnil. Osebno si rada preko študentskega dela nabiram izkušnje. Bi bilo a super, če bi se to pri iskanju prve zaposlitve tudi upoštevalo – študentje delajo običajno dela, ki jih delajo tudi zaposleni, tudi po leto ali dve ali več skupaj, a se te izkušnje pri iskanju zaposlitve ne obravnavajo kot “2 leti delavnih izkušenj”.

Enako plačilo, nič pravic. Zato preziram študentsko delo v njegovem bistvu. Pesek v oči. Delaj, imaš denar, lepo se imej z njim ali preiživi, če pač nimaš drugih virov financiranja. Ko boš diplomiral pa itak nikogar ne briga kje vse si delal in kaj vse znaš. Pa srečno!

Zanimivo mi je, da se nihče ne obregne ob Študentske organizacije in servise. Ti so tisti, ki pobirajo provizijo študentskega dela, ki ga mora plačati podjetje. Mimo države gre tako preveč denarja. Mogoče Karlovih 1000€ pokojnine res ne bi bilo tako težko dosegljivih, če bi se uredilo plačevanje študentov. Strinjam se z Neliah, ki bi uvedla državno institucijo kot posrednico. Podpišem takoj. Če nočete davke, dam raje denar za upokojence in podprem pokojninsko shemo, kot da se na moj račun za nič dela bogatijo posamezniki, ki imajo v lasti študentske servise.

Zavod za zaspolovanje pa je samo arhiv nezaposlenih in posrednik za iskalce del. Aktivno nima nič z nižanjem nezaposlovanja, razen da je uradni posrednik države in uradni statistik nezaposlenosti.

Delo je pomemben del študentskega življenja, ker človek lahko ovrednoti denar, ker ve kako je do njega prišel in se nauči z njim razpolagat. Študentske organizacije pa so valivlnica mladih japijev, ki podpirajo ostale študentske klube, ki se ravnotako hranijo iz študentskih napotnic in katerih glavni projekti so organiziranje zabav in namišljenih projektov. Koliko sem imela vpogleda v njigovo organiziranje in delo lahko zaključim, da gre za prerazdeljevanje denarja po ključu vez in poznanstev, ustvarjanje biznisa, da se obrača denar in potratno zapravljanje za nesmiselne stvari.
Kje so dodatne študentske sobe, ki bi lahko izboljšale socilano stanje študentov, kjer so prave iniciative. Zakaj so voditelji organizacij starejši od 26 let oz. večni študenti. In bla bla bla..

Nikomur ni treba študirati g. NoMercy, ampak če je to moja edina pot, da ne bom 30 let na istem delavnem mestu in potem ostala praznih rok in čakala na zavodu, da se me kdo usmili, potem je izobrazba edino kar me dela konkurenčno. In seveda moje izkušnje.

Berta: 20 jih je dvignilo roko, ostali so nekomu drugemu posodili napotnico in vlečejo tistih standardnih 10% :))

Mladinina kolumna bivšega funkcionarja je prazno nakladanje mulca, ki ni vreden objave. Dolg študij in lenobo mladih okrivi za to, da živimo pri starših, mirno pa ignorira dejstvo, da si človek brez krvosesnega pufa ne more privoščliti lastnega stanovanja.
Vsi bebci, ki so vam študenti glavni problem, ste nasedli politikantom, ki pozornost odvračajo od resnih problemov, kot so bedne štipendije, nedostopna stanovanja in brezposelnost mladih, ki jim še mirno vržejo v obraz žalitev, da so si pač sami krivi, ker so diplomirali na družboslovnem faksu.
Ušiv trop hijen ste, lastniki kapitala vas lahko po mili volji zajebavajo in vas naštimajo, da se spravljate na najmanj krive. Nič boljši niste od nezadovoljne mladine, ki je šla pretepati geje, glavnim krivcev za slab položaj mladih pa si ne upa reči niti :”mu”.
Ovce so za to, da se jih striže.
Sedaj ste sesuli študente. Kdo bo naslednji? Romi, stavim, da ti nesrečni svobodomiselneži. Oni vam bodo glavni paraziti, zaletavali se boste v njihove otroške dodatke, oblastniki in njihovi sorodniki in priležnice pa vam bodo veselo kradli dalje in se vam režali v obraz.

Študent med opravljanjem študentskega dela nima nobenih pravic. Plačan je po uri, se pravi toliko kolikor je prisoten na delu. Kako se študent počuti, ko resno zboli in ne mora delati vsaj dva tedna ali več, ob tem, da za svojo eksistenco potrebuje minimalna sredstva. Govorim za tiste, ki imajo npr. starše, ki so ostali brez služb, ali tiste študente, ki imajo že otroke? In v primeru, ko se ti med opravljenjem študentskega dela zgodi nesreča, se poškoduješ tako, da moraš takoj na urgenco (NESREČA PRI DELU), dragi moji z vidika temeljnih človekovih pravic si osramoten saj si brez vseh pravic, za morebitno odškodnino, ob tem, da te fizično boli poškodba na telesu(fizična posledica), se zdraviš, se pravi, da v tem času ne moreš pošteno delati, tako da bi si zaslužil svoje plačane urice(finančna posledica) čustvene posledice, trpiš ker veš da nimaš nobenih pravic. (Pravico do odškodnine imaš samo v primeru trajne invalidnosti) Zelo slaboo se počutiš in kot tako urejno študentsko delo ni uredu za študente!!! Sem probala na lastnih izkušnjah!!! Ne se poškodovati in ne zboleti, ko delaš preko študentske napotnice dragi moji ali pa takoj zahtevati spremembo ureditve! Veliko sreče vsem, lp! Tara

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije